Едно от най-адекватните решения в селското стопанство е окрупняването на производствата и

...
Едно от най-адекватните решения в селското стопанство е окрупняването на производствата и
Коментари Харесай

Цените на зеленчуците ще паднат, ако родните производители се сдружат в кооперации

Едно от най-адекватните решения в селското стопанство е окрупняването на производствата и обединяването
Една от главните аргументи за високите цени на родните зеленчуци се корени в неналичието на проведено българско произвеждане. През зимата съвсем напълно разчитаме на импорт от чужбина и това в последните дни потвърди, че като се изключи че е скъпо, е и много нестабилно. Когато Турция разгласи, че постанова възбрана за експорт на домати, шоково се оказахме в догадка на безспорен недостиг. Целият търговски бранш си отдъхна сега, в който ден по-късно възбраната беше вдигната.

И въпреки всичко - какви са поуките от тази преживелица? Едно от най-адекватните решения в селското стопанство е окрупняването на производствата и обединяването на производителите на плодове и зеленчуци в кооперации. Успешни образци в тази посока идват както от Германия и Франция, по този начин и от Швейцария. А както знаем, тези страни не са за подценяване.

Обединени в кооперация, те ще имат опция да създават и оферират по-големи количества от дадена стока на по-конкурентна цена поради понижените индустриални и логистични разноски. Сдруженията са късмет за по-добра реализация на създадените артикули, което мъчно може да бъде реализирано от самостоятелен производител.

Освен това организацията на производителите ще подсигурява, че продукцията ще дава отговор на потребностите на пазара. Кооперативите ще покачат и качеството на зеленчуците, като предизвикват потреблението на модерни индустриални технологии.

За огромна част от дребните независими производители е мъчно да дават отговор на всички стандарти за качество, които веригите изискват от тях. Сдруженията на производители на плодове и зеленчуци усъвършенстват пазарните позиции на фермерите. В цяла Европа огромните търговци договарят по-лесно, по-бързо и по-ефективно с кооперации, които от своя страна подсигуряват целогодишна продукция - с еднообразно качество.

Например през тази година “Кауфланд България ” възнамерява да изкупи български плодове и зеленчуци за над 77 млн. лева, с което родната продукция в магазините от веригата ще се усили с 30%. По думите на изпълнителния шеф на компанията Иван Чернев, в случай че в България има кооперативи, това ще улесни договарянията, ще усъвършенства изискванията за производителите и ще понижи крайната цена за клиентите. Освен всичко останало - това ще увеличи качеството на продукцията и ще подсигурява български плодове и зеленчуци целогодишно. “Със сигурност ще направи българския пазар по-независим и продукциите - по-изгодни ”, кoментира още Чернев.

За да подсигурява качеството на родната продукция, с която доставя магазинната си мрежа, от 2019 година “Кауфланд ” започва стратегия с контракти за авансово изкупуване на плодове и зеленчуци

През 2022 година веригата има подписани контракти с 25 аграрни производители от цялата страна, включени са над 65 типа пресни плодове и зеленчуци.

Плaнoвeтe са през тази година броят им да бъде подсилен, а в търсене на повече сътрудници, с които да осъществя още повече количества български плодове и зеленчуци, компанията основава първата по рода си “АгроАкадемия ” за български аграрни производители. В края на март ще има обучителен конгрес в централния склад на компанията в с. Стряма.

Там участниците ще могат изцяло гратис да получат задълбочена информация за трендовете в ритейл бранша, практики и условия на бизнеса с бързооборотни артикули, благоприятни условия за договорно изкупуване на продукцията, както и какви са критериите за реализацията ѝ в хипермаркетите на веригата. Земеделците, искащи да се включат, могат да аплайват на уеб страницата на компанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР